Алергичен ринит – упоритият противник

 

rinitПричина за алергичния ринит е реакция, която можем да определим като свръхчувствителност с незабавно действие. Повечето алергични процеси се проявяват от няколко секунди до двайсет минути от момента на контакта с алергена. А при алергичния ринит алергените са разкрити – домашен прах или прах от стари книги, невидими с просто око организми –акари от домашния прах, вещества, отделяни от насекомите, цветен прашец, алергени от плесенни и дрождеви гъбички, хранителни продукти и лекарства. Има зависимост и от генния набор на всеки човек – и той може да бъде фактор за развитието на алергичен ринит.

Когато се разболеем от хрема, възпалената носна лигавица отделя по-голямо количество секрет, за да може да отстрани попадналите дразнители. При задната

хрема обаче може и да няма повишено производство на секрет в носа и тя да

може да бъде диагностицирана само от лекар. Това е особено наложително при

малки пациенти, които нямат необходимите думи, с които да формулират

усещанията си. Без да подозират, че имат възпалена носна лигавица, възрастните

хора се оплакват от често преглъщане и сухота.

Лекарите означават с „ринит” възпалението на носа, а в бита то съществува чрез понятието „хрема”. Има различни случаи на проявление на възпалението на носната лигавица – то може да предшества прояви на други органи, а може да се появи и след тях. Това е така заради връзката на носа със слуховите органи и с долните дихателни пътища. Затова възпалението на носната лигавица засяга и околоносните кухини. Хремата в почти всички случаи предизвиква възпаление в синусите, които след това отзвучават и не оставят значими последици. Друга проява на възпалевнието на носната лигавица е заглъхването на ушите – причинява се от възпаление на евстахиевите тръби. Повишава се и носната секреция. Това води до попадането и в хранопровода при преглъщане, което не е опасно, защото инфекциозните агенти се унищожават в стомаха. Кашлицата често се тълкува като причинена от „попаднал в дробовете секрет от носа”. Това решително е невярно. Кашлицата най-често е предизвикана от обща инфекция на дихателната система. Носното възпаление е първо проявление на тази инфекция. При хремата носната лигавица набъбва и дишането се осъществява през устата – така секретът остава в носа, а не се стича към дробовете.

Когато се разболеем от хрема, възпалената носна лигавица отделя по-голямо

количество секрет, за да може да отстрани попадналите дразнители. При задната

хрема обаче може и да няма повишено производство на секрет в носа и тя да

може да бъде диагностицирана само от лекар. Това е особено наложително при

малки пациенти, които нямат необходимите думи, с които да формулират

усещанията си. Без да подозират, че имат възпалена носна лигавица, възрастните

хора се оплакват от често преглъщане и сухота.

Върху носния секрет се захващат микроскопични частици от вдишвания въздух. Антимикробните свойства на секрета изпълняват защитната си функция. Секретът овлажнява този въздух, а жлезите в носната лигавица подновяват стария секрет чрез производството на нов.

Когато ринитът е алергичен, той може да бъде сезонен или целогодишен. Сезонният е причинен най-често от цветен прашец ли по-рядко то спори на плесенни гъби. Понякога пациентите сами забелязват какво провокира страданието им – почистване на кома, контакт с животни, разходки сред природата.

Източник: PRESATA

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Алергичен ринит – упоритият противник"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *