Басистът и неговият принос в групата

51d305fa-885d-4e50-9db9-f4bf4a4a6e4a

51d305fa-885d-4e50-9db9-f4bf4a4a6e4a

Една бас китара е много повече от обикновена китара с няколко струни. Тя има различен тон, обхват, усещане и роля в музиката. И във всички случаи изисква различен концептуален и технически подход. На едно обикновено ниво, в което свирят обикновените гаражни рок групи, ето с какво бас китарата и басистът допринасят за усъвършенстването на музиката.

Бас-музикантът винаги свири за песента и за композицията. Ако китаристите и певците си позволяват своеволия, то басистът не само че ги прикрива, но и най-често остава верен на мелодията, верен на песента.

Барабаните и бас китарата са изключително важни за ритъм секцията, много често техните изпълнители трябва да мислят като един човек и ако някога се случи единият са закъснее, или да ‘издиша’ ( казано на музикален жаргон), то задължително другият успешно го покрива.

През 70-те години на миналия век, електрическата бас китара бе изведена на показ. Тя започна да се движи в музиката, в мелодията и да се изявява като много силен индивидуалистичен инструмент. Това стана благодарение на много силни музикални гении, които не се посвениха да изведат дълбочината на баса, на преден план. Това предполага и днес, възможност на младите басисти да развиват различна техника, с която обогатяват не само личните си технически характеристики, но и музиката на групата, в която свирят.

В популярната музикална култура има вицове за всички музиканти и техните музикални инструменти, много често обаче басистите са обект на вицове и шеги, които надминават здравия разум. Може би те са тръгнали от първообраз и изначалната простота на свиренето на бас китарата. Само че днес басистите имат страхотно реноме на новатори в музиката; музиканти с изключителни технически характеристики, които като истински черноработници изнасят тежестта в свиренето на групата.

 

 

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Басистът и неговият принос в групата"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *