Значение на здравето и безопасността на работното място

Какво е здравето и безопасността на работното място? Защо е важно? Прочетете тази публикация, за да разберете отговора.

Трудовата безопасност се занимава със здравето, безопасността и благосъстоянието на хората, които работят. Тя се занимава с опазването на живота на онези хора, които по един или друг начин са свързани с работната среда. Тя, също така, се занимава с благополучието на членовете на семейството и зависимите от работещите служители.

Хората прекарват по-голямата част от деня си на работното място. По време на работа те упражняват своите таланти, способност и умения, използвайки своя опит в полза на организацията, в която работят. Именно на работното място те отделят своето време и усилия за благополучието на своята компания. Те трябва да бъдат мотивирани, като им осигуряват положителна атмосфера и най-важното – сигурност и безопасност на работното място.

След идентифициране на потенциалните рискове и опасности е важно за организацията да оцени рисковете и да извърши необходимите мерки за безопасност. За да се изчисли рискът, е необходимо да се преценят рисковите фактори и да се анализира тежестта на техните неблагоприятни ефекти. Тези изчисления трябва да се преразглеждат периодично и да се променят, когато се налага.

Когато оценяват рисковете, компаниите трябва да вземат предвид всички опасности на работното място. Възможно е служителите да се сблъскат с наранявания, свързани с оборудването и машините. Може да се наложи да страдат от физически наранявания в резултат на злополуки на работното място. Вредните химикали, радиацията, замърсителите и биологичните агенти като вредни бактерии и вируси, представляват заплаха за живота на служителите.

Определени условия на водно или въздушно налягане и изкуствено поддържани температурни условия, както и шумът от машините, могат да причинят вреди на здравето на служителите. Някои механични процеси включват опасност от нараняване. Освен тези осезаеми рискове, има няколко важни психологически проблема, които трябва да бъдат разгледани. Служителите изпитват стрес, свързан с работата. Освен това те могат да станат жертва на тормоз, сексуален или словесен тормоз или дори физическо насилие. Много е важно организацията да вземе предвид тези опасности, докато планира мерките си за безопасност.

Прилагането на мерките за безопасност е същността на сигурността при работа. Няма смисъл да се изчисляват рисковете и да се документират рискови фактори и опасности, ако не могат да бъдат приложени мерки за безопасност. Изключително важно е организациите да разработят изпълними мерки за безопасност и да осигурят стриктното им прилагане. В крайна сметка ние се занимаваме с безопасността на човешкия живот, която наистина е безценна.

 

Източник: орган за контрол „ЕМ-ТЕСТИНГ“ ЕООД

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Значение на здравето и безопасността на работното място"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *