Какво е отделяне на ретината?

Отделянето на ретината представлява отделяне на ретинния основен слой от подкрепящата я тъкан, намираща се в задната част на окото. Първоначално, отлепване може да се случи само в една малка част от ретината, обаче, ако не се лекува своевременно цялата ретина може да се обели и лицето ще загуби способността си да вижда. В повечето случаи отделяне на ретината се среща само в едното око. Това е спешно състояние, което не търпи отлагане. Ретината е тънък слой от леки чувствителни нервни клетки в задната част на окото. Светлината преминава през оптичната система на окото и стига до ретината, както го прави филма на не-цифрова камера. Изображението, произведено от светлината, която удря ретината е преведена на невронни импулси и изпраща към мозъка чрез зрителния нерв – най-просто казано, един образ се фокусира върху ретината, нервните клетки обработват тази информация и  я изпращат под формата на електрически импулси чрез зрителния нерв към мозъка.
Това се състояние се среща веднъж на около 10 000 души. Лица, които са по-податливи да развият това състояние включват недалновидни хора, хора с диабет , пациенти, претърпели сложни хирургически операции на катаракта, и всеки, който е претърпял тежък физически удар в областта на окото. Отлепването на ретината бива няколоко вида:

  1. Регматогенното отлепване на ретината- почивка, сълза или дупка се развива в ретината, което позволява на течността да преминава от стъкловидното пространство в субретинното пространството между сетивната ретина и пигментния епител на ретината (пигментирания клетъчен слой на границата на невросензорната ретината).
  2. Средното на ретината отлепване- известно също като ексудативно отлепване на ретината или серозно отлепване на ретината.То се причинява от възпаление, съдови аномалии или нараняване, които причиняват течност, за да се изгради под ретината (дупка, нараняване или разкъсване).
  3. Усукване или отлепване на ретината- нараняване, възпаление или неоваскуларизация причинява фиброваскуларната тъкан, за да дръпнем сензорна ретината от пигментния епител на ретината.Как се диагностицира отлепване на ретината?

Ако GP подозира, че пациент може да има отлепване на ретината, то лището ще бъде насочено към специалист по очни болести (офталмолог), който ще бъде в състояние да открие причините, поради които това се е случило.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Какво е отделяне на ретината?"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *