Как се извършва поддръжка на асансьорите

Асансьорите осигуряват нормални условия за живот в многоетажните сгради. Това налага да са винаги изправни и в движение. За да се осигури това е необходимо собствениците да сключат договор с фирма за поддръжка на асансьори.

Специалистите от фирмата изпълняват редица дейности, насочени към достигане на максимални резултати за повишаване ефективността на работата на подемно-транспортните устройства. С тази цел се провеждат прегледи на всяка конструкция и се анализира състоянието на асансьорната система.

Квалифицирани електротехници по поддръжка на асансьорите преглеждат основните възли и агрегати на асансьорното оборудване.

Диспечерският контрол се осъществява от диспечера, който чрез специална програма може да открие уязвими места в работата на асансьора.

При забелязване на каквито и да са малки проблеми, пречещи на нормалното функциониране на подемното устройство, веднага се насочва вниманието на квалифицираните специалисти към тези точки.

В работата на фирмите за поддръжка на асансьори съществува и понятието аварийно техническо обслужване. Това означава, че при подаден сигнал трябва веднага специалист да пристигне на мястото за да изведе пътниците от кабината на внезапно спрелия асансьор.

Към екстремните ситуации се отнася и внезапното спиране на тока, пожар.

Провеждането на основен ремонт се отнася към плановите задачи по поддръжка на асансьорите. Срокът на извършването му зависи от фактическото състояние или определения срок за ползване на асансьорното оборудване.

Основание за извършване на основен ремонт са преди всичко резултатите от прегледа и обследването на подемните устройства. Освен това необходимост от основен ремонт може да възникне и след непредвидени последствия от някоя екстремна ситуация или вандализъм.

Трябва да се отбележи, че този вид услуга не е включен предварително в дейностите на обслужващата фирма. За извършване на основен ремонт и заплащане на стойността му трябва да се сключи отделен договор.

Високият професионализъм и големият опит на фирмите за поддръжка на асансьорите може да бъде приложен и при модернизация на асансьорното оборудване. Това мероприятие обикновено е свързано с изтичането на експлоатационния срок на съоръжението или след въвеждане на някакви нови изисквания към неговата експлоатация.

Основание за правене на модернизация са оценките за състоянието на асансьорите. За модернизацията трябва да има договор с точно определени параметри и разплащане, подписан със собствениците на асансьорното оборудване.

Фирмите за техническо обслужване на асансьорите знаят социалната значимост на услугите си и за това са разработели специални програми с разчет за стойността на целия комплекс от обслужването на асансьорното оборудване.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Как се извършва поддръжка на асансьорите"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *