Кислородна терапия за лице: струва ли си?

Счита се, че процедурите за лице с използването на кислород имат кратко последействие. Но така ли е? Могат ли кислородните процедури да са пълноценни за кожата? За кислорода в козметиката има много митове и не винаги имат правилното обяснение от гледна точка на химията, а това провокира много скептици да се усмихват и да дискредитират кислородната терапия на лицето. Да разгледаме какво е това кислородна терапия, нейното значение, показание и противопоказания.

Изследванията доказват, че клетките на кожата получават кислород както от външната среда, така и непосредствено от организма. Балансът между тези два източника се променя постоянно в зависимост от достъпността на поглъщания кислород. В случая с прилагането на процедурите с кислородна терапия равновесието се нарушава в полза на подавания кислород. Въздухът съдържа около 20 % кислород. Ако се увеличи концентрацията на кислорода и неговото налягане, скоростта на кислородния обем в клетките на епидермиса се увеличава.

Снабдяването на клетките с кислород става чрез неговото проникване през защитната бариера на епидермиса. Роговият слой на епидермиса може да се счита като своеобразен сензор за увреждане на епидермиса, механизма на възстановяване на защитната бариера на кожата се активизира при повишена пропускливост на роговия слой, в това число и за кислорода. Ето в този момент се поддържа нуждата на клетките от кислород и се обезпечава тяхната активност, т.е. кислородът прониква в клетката.

За създаване на налягане по-високо от 1 атмосфера е необходим кислороден концентратор или кислород в балони.

Оборудването за кислородните процедури е създадено на основата на кислородния концентрат, към който се добавени различни дюзи. Основното е, че налягането, необходимо за изпълнение на козметичните манипулации, съвпада с налягането в концентратора.

Съществуват няколко начина за доставка на кислород в кожата на лицето:

  • газово-течно оросяване (спрей). Чрез спрей кислорода се подава на повърхността на кожата, който чрез клетъчната мембрана бързо прониква непосредствено в клетките. Кислород може да се подаде както в газообразна форма, така и в течна, в съчетание със специални препарати. Даденият метод на кислородна терапия често се използва за рехабилитация след травми, а освен това и при възстановителен период след пластична операция.
  • Подаването на кислород под налягане доставя кислорода в средните слоеве на епидермиса и това се нарича кислородна мезотерапия.

Апаратът подава кислород  с  различните варианти  серуми на повърхността на кожата под налягане. Този механизъм на действие изменя свойствата на роговия слой и увеличава абсорбцията на активните вещества. Специалистите са установили, че увеличението на абсорбцията на клетките на епидермиса е 10 – 15 пъти под въздействието на нискомолекулярни козметични средства, вкарани посредством кислородната терапия.

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Кислородна терапия за лице: струва ли си?"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *