Възможно ли е да се ползва паркет за подово отопление

Въпросът за ползването на паркет за подово отопление раздвоява специалистите и всеки има своите аргументи. Някой вярват в това, че правилно поставента паркетна дъска е подходяща за подово отопление, а други категорично не са съгласни с това. След като разгледаме по-долу рзличните мнения, ние ще внесем наше виждане по въпроса.

Ще се опитаме да подредим логично факторите против използването на паркетната дъска, когато помещението се отоплява подово – с вода или електричество. Известно е, че естественото дърво под въздействието на топлината започва да изсъхва и можете да си представите какво ще се случи след години, а надеждата да се ползва дървения под е за много години напред. За това ще се наложичесто да ремонтирате под, но пак може да се надуе. За това се препоръча при пдово отопление да се ползва друг вид подово покритие. Паркетното подово покритие е топло, което не може да се каже за плоча или камък, за които е задължително да се използва подово отопление. Топлопроводимостта на дървесината не е толкова висока и се стига до това, че тя започва да губи своята влажност.

Има и други факти, които са в полза на паркета за подово отопление. Съвременните производители в своите рекламни кампании казват, че продукцията им не се поддава на отрицателното влияние на високата температура. Така или иначе винаги се налага да се поддържа определена температура, като тя се регулира от водната система на отопляемия под. Производителят трябва да казва подходящия паркет за подово отопление. Може да се използват и съвременни методи за поставяне на паркетната дъска, които позволяват да се отстрани влиянието на подовото отопление върху паркетния под. При ползване на новите технологии за поставяне на подовото покритие има възможност дървесината да се разширява или свива, без да се деформира.

Нашият извод в случая е, че може да се ползва паркет за подово отопление като се спазват всички изисквания при монтжа. Температурата на подовото покритие не трябва да бъде повече от 26 градуса. При това трябва да се избира паркетна дъска с дебелина не повече от 14 мм, за да не се затруднява затоплянето на помещението.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Възможно ли е да се ползва паркет за подово отопление"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *