Особености при почистване на септични ями с бактерии

Прилагането на биологичния метод за почистване на септичните ями има някои специфични особености: бактериите не разграждат неорганичните отпадъци; трябва да се внимава с ползваните препарати за миене на съдове, за пране, защото бактериите не понасят въздействие от химически препарати. Оптималният режим на тяхното развитие е от 4 до 30 градуса, което ги прави не приложими през зимния сезон.

Ако се налага да се прави избор за почистване на септичните ями между химичен и биологичен метод, то следва да се отчитат външните фактори. Биопрепаратите не са подходящи за ниски температури. Химическите средства действат и на ниска температура, и в агресивна среда.

Ферментните препарати не нанасят повреда на конструкцията на септичната яма. Химическите препарати при определени условия могат да повредят системата.

Бактериите, които се използват за почистване на септичните ями, се разделят на два вида: анаеробни и аеробни.

За жизнената дейност на анаеробните бактерии не е нужен кислород. Присъствието на тези микроорганизми в камерата на всяка септична яма води до гниене на органичните отпадъци, постъпващи в камерата. Постепенно водата става чиста, прозрачна, а всички твърди отпадъци падат на дъното, където продължават да до угниват.

Недостатъците на ползването на анаеробните бактерии са:

  • голямо количество не разложени остатъци;
  • неприятен мирис от септичната яма заради образувания метан;
  • необходимо е периодично почистване на камерите, за което трябва задължително специализирана машина;
  • отпадъците се почистват 2/3 от желаната величина, за това твърдата смес от ямата при този метод на почистване е забранено да се ползва като органичен тор.

Аеробните бактерии започват дейността си при достатъчно наличие на кислород. Диапазона на тяхното ползване е голям – освен в септичната яма, бактериите се ползват в специални биофилтри и във филтрационните полета. За да бъде качествено почистването на септичните ями, към тях има мощен компресор, който нагнетява въздуха. Кислородът създава среда за работата на бактериите.

Използването на аеробните бактерии за почистване на септичните ями има цял ред предимства пред метода с ползването на анаеробните микроорганизми. Ето някои от тях:

  • твърдите отпадъци, които остават след разграждане на органичното вещество, са много малко;
  • няма неприятна миризма, тъй като не се образува метан, а въглероден двуокис и се отделя топлина;
  • органичният отпадък е екологично чист, не съдържа вредни вещества,подходящ е за ползване за торене на полето и градината;
  • качеството на почистената вода е много високо.

Най-добре е да се ползват комбинирано анаеробни и аеробни бактерии за ефективно почистване на канализационните води.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Особености при почистване на септични ями с бактерии"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *