Правила за работа с инсектициди

Степента на опасност на химическите препарати определя въздействието им върху организма на човека (токсичност, канцерогенност). Въведени са четири категории според степента на опасност за здравето на човека и въздействието на околната среда. Нулева категория – препаратите от тази група не са изпитвани при нас и не се ползват.

Инсектицидите, както и останалите препарати за растителна защита, от първа категория са разрешени за ползване, ако се налага, само от специалист по растителна защита.

Препаратите от втора категория на токсичност могат да се прилагат от хора, преминали курс на обучение за работа с пестициди.

Третата категория пестициди са разрешени за ползване и в личното стопанство.

Агроаптеките предлагат за употреба голямо разнообразие от инсектициди. Всеки един препарат се съпровожда от инструкция за ползването му. За опазване здравето на човека и чистотата на природата е необходимо много отговорно да се използват препарати за борба с неприятелите по растенията. Трябва да се следи прага на вредност и при невъзможност да се приложат други начини да се премине към химичните препарати.

Трябва да отбележим, че много насекоми стават устойчиви към някои препарати, а за човека тези препарати не престават да са опасни за здравето му.

За да се избегне изграждане на устойчивост към инсектицидите е необходимо да се редуват препарати с различни активни вещества.

Резистентността трябва да се регулира с правилните сеитбообръщения и да се избягва употребата на широкоспектърни препарати. Особено важно това е в началното развитие на растенията, което ще осигури развитие на полезните насекоми.

Предлаганите препарати с различни наименования не са и с различни активни вещества. Ето защо преди да се ползва препарат за борба с насекомите е необходимо да се провери съставът му. Ако такъв вече е ползван трябва да се замени с друг препарат.

За прилагането на инсектицидите се ползват различни начини. Най-широко приложение намира пръскането и направата на примамки.

Няма такива химически препарати за борба с насекомите, които да са абсолютно безвредни за човека. Това налага при работа с тях да се спазват много точно изискванията за работа с пестициди. Не трябва да се пренебрегва специалното растително-защитно облекло. Задължително да се ползва маска.

За ефективността на инсектицидите не може да има спор – те имат много по-ефективно действие от народни и биологични начини за борба с вредните насекоми, особено в земеделието и горското стопанство в големи мащаби.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Правила за работа с инсектициди"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *