Правила на по-дълъг живот на спалното бельо

131112  За да запазим спалното бельо дълго време в добро състояние, трябва да следваме някои елементарни правила. Те важат за всички видове материи, от които са направени завивките.

Първо и основно правило е винаги да обръщате чаршафите и калъфките от опаката страна, преди да ги сложите в пералнята за пране. Защо? Много просто – по този начин ще се избегне засукването и събирането на топка, и ще гарантира цялостното изпиране.

Следете от каква материя са направени различните комплекти – не се препоръчва едновременно да се перат в пералната машина естествени и изкуствени влакна. Съветът е първото изпиране да бъде на температурен режим от 40 градуса. Така цветните материи ще си останат цветни, без да избелеят. При следващите пранета съблюдавайте изискването за температура от производителя на спалното бельо. Често това е 40-60 градуса. Запазвайте етикетите и не се отклонявайте от препоръките в тях.

Нещо, което може да ви се стори интересно е, че гладенето на спалните комплекти е добре да става още когато те са леко влажни – това води до по-добри резултати.
Не бива да се пренебрегва и качеството на перилния препарат. Внимавайте за наличие на избелващи вещества в състава му. Колкото по-малко са те, толкова по-дълго ще запазите естествените цветове на спалните завивки.

Не претоварвайте пералнята – перете заедно спални комплекти, чаршафи, калъфки и т.н, без други дрехи с тях, за да се гарантира качествено изпиране. Използвайте омекотител, но не прекалявайте – той също може да доведе до захабяване и изтъркване на бельото. Плакненето и центруфугата са добър завършек на целия процес, но не ги включвайте на повторен режим. Многократното центруфугиране разваля качеството на материята.

След като извадите прането от пералнята, обърнете завивките на лицевата страна – важно правило за ефективно изсушаване.

И ако трябва да обобщим – използвайте температура на пране на спалното бельо в рамките на 40-60 градуса, не слагайте избелващи препарати и не прекалявайте с центруфугата.

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Правила на по-дълъг живот на спалното бельо"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *