Етапи при производство на пелети за огрев

Производството на пелети за огрев е стандартен процес за производство на екологично чисто възобновяемо гориво, отговарящо на техническите задания.

При производството на пелети за огрев като суровина се използват отпадъците от дървообработващата промишленост във вид на стърготини. Тази суровина практически може да се използва без допълнителна подготовка. Съхранява се на склад за да се осигури непрекъсната работа на производствената линия.

Суровината се разделя на фракции, като най-дребната се изпраща за сушене, а по-едрата се надробява до необходимата големина. Разделянето се прави с помощта на дисков сепаратор. По лентов транспортьор смлените стърготини постъпват в сушилния комплекс.

В сушилната камера суровината достига препоръчителната влага 14 – 16 %, която осигурява качественото пресоване на гранулите. Входната влажност на суровината не трябва да е повече от 45 %, в противен случай сушенето не може да осигури необходимите параметри за количествените и качествени показатели. С цел да се осигури относително равномерна влажност на суровината, подавана в сушилната камера, и да се намали влажността до определения минимум, трябва предварително да се подложи на естествено сушене суровината и тогава да постъпва в производството.

На изхода на сушилната камера е монтирано подемно-подаващо устройство, обезпечаващо подаването на изсушената суровина на чукова дробилка, която надробява материала до окончателните необходими размери.

Смляната суровина постъпва в бункера на гранулатора. Тук се подава пара, която да омекоти материала и подобри процеса на гранулирането.

Гранулирането се извършва с преса-гранулатор. При избор на диаметър на гранулите, получени от гранулатора, трябва да се знае, че всяко намаляване на диаметъра намалява производителността.

Качеството на получените пелети зависи от редица фактори, но доминиращ е качеството на суровината (без кора, замърсявания, вида на дървесината, пределната влажност) и спазване технологията на производство на пелети съобразно зададените параметри.

В процеса на пресоване гранулите се нагряват, което налага понижаване на температурата им до тази на околната среда. Така охладени те са готови за пакетиране и съхраняване.

Благодарение на оптималния избор на технологичните решения и правилния избор на оборудване с необходимите характеристики, производствената линия осигурява възможността за получаване на пелети за горене с високо качество.

Системата на управление на линията за производство на пелети осигурява пускане, спиране, регулиране и настройване на оборудването за получаване на нужните параметри в процеса на гранулиране. Системата на управление осигурява защита на двигателя от прегряване.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Етапи при производство на пелети за огрев"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *