Как да се справим с избора на домоуправител

Да се избере домоуправител на входа или на кооперацията не е толкова лесно. Определено кандидати за този пост няма. Причините за всички са ясни – необходимо е да се отделя много време за да се свърши работа в името на общото.

Все пак се провежда общо събрание на собствениците, на което трябва да се избере управител на входа, т. е. човек, който да се занимава с всички проблеми на входа, да познава добре закона за етажната собственост. Както казахме по-горе често е трудно някой да се ангажира и, ако все пак се намери такъв, то той едва ли ще се заеме с ентусиазъм. Най-вероятно е получено неговото съгласие просто да се попълни протокола и да се закрие събранието. Избраният по този начин домоуправител е ясно, че няма да вземе присърце толкова много задължения.

Това е човекът, който трябва дa следи за реда и дисциплината във входа, да се пази тишина в определените часове, дa се отнасят всички отговорно към общата собственост, да се плащат общите сметки за ток и вода. Ако има асансьор, то избрания управител на етажната собственост носи отговорност за изправността му, трябва да плаща дължимите суми за неговото обслужване и ремонт, дa следи как си върши работата обслужващата фирма.

От посоченото по-горе е видно, че домоуправителят е лице, което е отговорно за състоянието на входа, както и за нормалните междусъседски отношения. Ако този човек не се справя и няма друг кандидат е добре дa потърсите съдействие от фирма, която предлага професионално управление на собствеността.

Професионалният домоуправител няма други задължения освен тези към вас и вашия вход. Той поема всички задачи – водене на домовата книга, плащане на всички общи сметки и ремонти, завежда всички приходни и разходни документи, които по-късно отчита пред собствениците на общо събрание. Негово задължение e да следи спазването на закона за етажната собственост, поддържане чистотата на стълбище и мазе, изправност на осветление и асансьор. Всички ремонти се предлагат от него, а се решават от общото събрание.

При възможност да си изберете домоуправител от вашия вход е добре да бъде човек, който действително ще работи за всички вас, за вашата обща собственост.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Как да се справим с избора на домоуправител"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *