Този толкова чакан ден – кръщене

След радостта от раждането на внучето, идваше нова радост – кръщене на детето. Този ден се чакаше с нетърпение от всички – баба, дядо и най-вече от родителите. Кръщенето е едно от най-старите тайнства в историята на православната църква. Най-главният атрибут по време на ритуала се явява водата. Водата може да измие всички грехове от човека. Това е духовното раждане на човека, неговото влизане в църквата. След това тайнство кръстеният има право да участва във всички обреди в православната църква, например, изповед или причастие.

Отначало това тайнство Кръщение се е правило само на големи хора, защото техния избор бил осъзнат. С времето с навлизането на истинската вяра в семейството, родителите започват да кръщават децата си, основавайки се на своята вяра. Човек може да се кръсти във всяка възраст. Църквата препоръча да се прави в ранна детска възраст, тъй като този обред снима от детето първородния грях. Колкото по-рано се кръсти детето, толкова по-бързо приема Божията благодат.

Добре е да се кръсти детето след 40-я ден. Счита се, че 40 дни след раждането жената е все още нечиста и не трябва да посещава църквата. След преминаване на тези дни се прочита молитва на майката в църквата и тя може да присъства на кръщенето на детето си.

За тайнството кръщение са необходими някои определени предмети. Дрехи за обличане на детето след обреда, които обикновено се купуват от кръстника и са в бял цвят. Кръстче с верижка за детето, което трябва да се освети. Обикновено се носи и икона на светеца, на който е кръстено малкото. Особено отговорно трябва да се подходи при избор на кръстник или кръстница. Тяхната отговорност за кръщелника е голяма – те трябва да са неговите духовни учители. Те са длъжни да вземат активно участие в живота на кръщелника си.

По време на самото кръщене задачата на кръстника е 3 пъти да се отрече от дявола, да обещае, че ще се придържа към Божиите заповеди. Ако детето е над 10 години, то прочита „Символа на вярата“, ако е малко – чете се от кръстника.

След приключване на кръщенето всички с радост поднасят подаръци на кръщелника. Често приятели и близки се събират за да се почерпят за здравето на кръстеното вече дете.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Този толкова чакан ден – кръщене"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *