Тромпета като инструмент на симфоничния оркестър

тромпетТромпета е от групата на медните духови инструменти както цигулката при струнно-лъковите инструменти, това е най-високият по звук инструмент тук. Тромпета започва да се използва при симфоничния оркестър в средата на 17-ти век, въпреки че инструментът е съществувал още от древността: грубо някъде в средата на четвъртото хилядолетие пр.н.е.

 

Тембърът на тромпета може да бъде описан като ярък дори и брилянтен. Освен в оркестъра той твърде успешно е използван в джаза, фънка, както и в при солови изпълнения. Тромпета е инструмент, който не винаги се прави от мед. Понякога материал е мед, а понякога е и сребро. За да се постигне един наистина красив звук, е особено важно да се изчисли точно дължината на тромпета и ширината на камбаната разположена в неговият край – това се отразява, разбира се и на самата структура на инструмента. Промяна на височината и характера на звука зависи от положението на устните и използването на клапите на механизма (той има три). Именно тези клапани дават хроматичният му звокозаряд.

 

Преди тяхното изобретение, тромпетите се считали натурален инструмент, въпреки че и в този им вариант са били много популярни. За натуралният тромпет пишат произведения композитори като Й. С. Бах, Хайдн, Моцарт и Телеман. По време на свиренето, инструментът се държи с лявата ръка, дясната в същото време работи с клапаните. За смегчаване на звука, тромпетистите често използват някакъв плод или предмет имитиращ плод (наречен круша), тя придава на звук необходимата мекота и дори плачливост.

 

Тромпет е транспониращ инструмент. Най-често тромпета е в структурата на inB (си бемол). Това означава, че нотите звучат с тон по-ниско, отколкото е отразено. Типичен диапазон на тромпета са от „e“ малка до „c“ трета октава. Има и видове тромпети като басови, алтови и „тромпет пиколо“ (малка тромпетче). Сигурен съм, че познавате много добре звука на тромпета, сигурно сте го чували много пъти. Ако не пуснете си култовата сцена от филма “Маската“ когато главния герой танцува в дискотеката.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Тромпета като инструмент на симфоничния оркестър"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *