Туристически обувки

0822Ако сте любители планинари и се колебаете какви обувки да закупите за новия сезон, ние ще дадем някои насоки с какво е добре да се съобразите. Времето навън се затопли и това предразполага да излизаме на чист въздух сред природата и да покоряване нови върхове. Планинските обувки трябва да съответстват на следните изисквания –

Туристическите обувки трябва да бъдат удобни и да осигуряват комфорт, особено при дълги преходи. В зависимост от видовете дейност, която ще практикувате, биват няколко вида:

Обувки за алпинизъм – този тип обувки издържат на голяма натоварване. Пренасянето на раница не е проблем, също така позволяват катеренето при зимни условия. Те са тежки, с твърда подметка.

Обувки за трекинг – те са специални обувки за ходене по пътеки. Изработени от висококачествени материали, позволяващи многодневни походи в планината. Тежки са, с много твърда подметка. На височина достигат до кокалчето на крака.

Обувки за еднодневни походи – това са по-леки обувки, проектирани за кратки преходи в планината. Лесно се огъват, подметката е средно висока, не поддържат глезена.

Обувки за туризъм – перфектни са за излет, разходки и еднодневни екскурзии на открито. Малко се различават от обикновените маратонки по това, че са по-високи, със средно меки подметки.

Туристическите обувки могат да се разделят още на пролетни, есенни, зимни и летни. Разликата е, че през студените и мокри месеци при изработката се слага мембрана, която не пропуска намокрянето на краката при дъждове и снегове.

В зависимост от това дали ще преминавате по еко-пътеки, ще се катерите, ще следвате отъпкани пътеки, обувките са ниски, средно високи и високи.

Съобразете качеството на кожата, от която са изработени обувките за поход. Тя може да бъде набук, велур, фодра, свинска напа, агнешка или телешка.

Избирайте сигурни подметки – да поемат удари, да омекотяват стъпването. За външните подметки се използва гума. Колкото по-издадени са грайферите, толкова по-голямо сцепление осигуряват на обувката.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Туристически обувки"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *