Хирургичен инструментариум. Видове

Според броя на зъбите: Едно-, дву-, три-, четири-, многозъби. Еднозъбите екартьори се наричат куки и спадат към специалните екартьори.

Според вида на зъбите: – остри; – тъпи; – полуостри;

Според размерите: Малки и големи.

Автоматични екартьори – изработени са с цел да освободят ръцете на втория асистент – „екартьорен асистент”. Те са с различна големина и брой зъбци, които могат да бъдат тъпи или остри.

Плоски екартьори – валви: Предназначение – като на зъбчатите.

Специални екартьори: Предназначение – изобретени са специално за някои често изпълнявани операции.

Инструменти разширяващи естествени и патологични отвори:

  • Усторазтворители
  • Трахеални канюли
  • Въздуховоди
  • Уретрални дилататори
  • Вагинален спекулум
  • Анален спекулум
  • Валвулотоми

Инструменти съединяващи тъканите – иглодържатели, игли, шевни материали и апарати за механичен шеф.

Хирургични игли:

Предназначение – зашиване на тъканите. Елементи на иглата – ухо, тяло и връх;

 Видове:

Според вида на ухото: – с обикновено /затворено, бабешко/ ухо – като при обикновените шивашки игли. Използват се рядко, поради затрудненото им вдяване и свързаната с това загуба на оперативно време; – с отворено, пружиниращо /самовдяващо, полуавтоматично/ ухо – в срещуположния на върха край имат челно разположена изрезка, в която се поставя конеца и при леко опъване по дължината му той преминава в ухото, което обикновено е на две нива. – атравматични – нямат ухо, а конеца е фабрично вдянат. При използването на игла с ухо, прокарания през ухото конец се удвоява. Такъв конец травмира и разкъсва тъканите през които преминава, като отвора получен от преминаването на иглата с двойния конец е с по-голям диаметър от диаметъра на единичния конец който остава в отвора, което е предпоставка за навлизане на инфекция между конеца и стената на канала. Еднократни са – не могат да се използват след изразходване на конеца.

Според сечението на тялото: – с триъгълна форма – режещи: Обикновени; Обратнорежещи; Използват се за шев на кожата. – с кръгла форма – нережещи; Използват се за шев на кухи и паренхимни органи.

Според върха на иглата: – остри – за кожа и др.; – притъпени – за черва и други кухи органи; – тъпи – за черен дроб и други паренхимни органи.

Източник: PRESATA

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Хирургичен инструментариум. Видове"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *