Трайна умора – 3 причини, които ни карат да се чувстваме изтощени

В случай, че дори почивката не ви помогне да се отървете от умората и да се върнете в забързаното ежедневие, е време да помислите за причините, каращи Ви да се чувствате изтощени.

Умора и апатия след дълъг работен ден – нормален и природен феномен. За да се върне към нормален ритъм, здравият човек има нужда от достатъчно добър . Но дори и ако почивката не ви помогне да се върнете в кондиция, е време да помислите за консултация с  лекар.

В случай, че нямате достатъчно сила през уикендите, липсва Ви желание за разходки, за обичайните приятни неща, то значи има някакъв сериозен проблем.

Всички тези признаци могат да говорят за сериозни здравословни проблеми; някои от тях обаче могат да бъдат решени независимо, докато други изискват специализирана помощ.

Ето и едни от често срещаните причини за това, да чувствате умора и апатия:

  1. Липса на витамин В12

Този витамин спомага за функционирането на нервите и червените кръвни клетки на тялото ви. Последните, от своя страна, участват в транспортирането до кислородни тъкани, без които тялото не може да преработи хранителните вещества в енергията, необходима за него. Оттук следва и и слабостта, причинена от дефицит на В12.

Лесно може да се идентифицира това състояние. Например, ако тревожността Ви е придружена с диария, то това може да е знак за този  проблем

  1. Липса на витамин D

Този витамин е уникален, защото се произвежда от собствените сили на организма. Все пак, за това трябва да прекарвате най-малко 20-30 минути на слънце всеки ден. Дефицитът на витамин D, предупреждават лекарите, може да се превърне в проблеми със сърцето, повишено кръвно налягане, неврологични заболявания и  дори някои видове рак.

  1. Проблеми с щитовидната жлеза

Проблеми с щитовидната жлеза могат да се появят и при промени в теглото (особено при трудности със загубата), суха кожа, втрисане и менструални неравномерности. Това са типични признаци на хипотереоза – намалена активност на щитовидната жлеза, поради което тялото няма хормон, регулиращ метаболизма. Заболяването може да доведе до ставни заболявания, сърдечни заболявания и безплодие.

Съществуват още редица причини, но по-горе Ви представихме три от най-честите такива, водещи до затруднено ежедневие.

 

Total 2 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Няма коментари on "Трайна умора – 3 причини, които ни карат да се чувстваме изтощени"

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *