Диагноза: „Безплодие“

1044 0

С тази страшна диагноза се сблъскват около 15% от брачните двойки в страната. За безплоден се счита този брак, при който след 12 месеца редовен полов живот не настъпва желана бременност.

Причини за безплодие

Заболяване на маточните тръби

Заболяванията на маточните тръби могат да бъдат следствие от прекарани възпалителни заболявания или хормонална недостатъчност.

Една от най-често срещаната причина за безплодие при жената е нарушената проходимост на маточните тръби. Увредената структура на  маточните тръби възпрепятства срещата на яцеклетката със сперматозоида .

Нарушения в месечния цикъл и в съзряването на яйцеклетката

Причината за нередовната менструация при жената трябва да се изследва. Липсата на овулация често се свързва с наличието на хормонален дисбаланс. Диагностиката на тези нарушения е лесна, а лечението – ефикасно.

Заболявания на матката

Заболяванията на матката водят до нарушение на естествения физиологичен процес на имплантация на ембриона. Възможни заболявания са: миома, ендометрални полипи, сраствания в матката, вродени деформации, а понякога и липса на детеродни органи.

Възрастта на жената

Когато говорим за бременност, възрастта на жената е от съществено значение. Съвременните жени в детеродна възраст се стремят към кариера и постигане на стабилно финансово положение, без да отчитат факта, че след 35-годишна възраст плодовитостта на жената рязко спада и шанса за настъпване на бременност е 2 пъти по нисък.

След 40-годишна възраст вероятността от спонтанен аборт нараства чувствително.

 

Безплодието не е само женски проблем

Преди години е било разпространено схващането, че безплодието е женски проблем.

Към днешна дата, причината за бездетие в едно семейство в процентното съотношение е разпределено по следния начин:

  • 30% –  безплодие по вина на жената;
  • 30% – в следствие на причини, идващи от мъжа;
  • 30% – комплексни нарушения, установени едновременно у мъжа и у жената;
  • 10% – неустановена причина.

Безплодието у мъжа може да бъде причинено от различни заболявания, които да влошат качеството и оплодителната способност на спермата.

Безплодието е лечимо!

Съвременната медицина предлага алтернативни методи, с помощта на които шанса да се зачене и роди здраво дете се увеличава многократно.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

No Comments on "Диагноза: „Безплодие“"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>