Домашните животни и инфекциозните заболявания

894 0

В очите на малкото дете, животните са живи играчки, които могат да бягат и издават звуци. Домашният любимец е всичко, което се харесва на детето – нещо, което то може да погали, целува и опита на вкус. Домашният любимец може да бъде и източник на инфекции.

Лишей или микроспория, е едно от най-честите и неприятни последствия от общуването с животни. Това е кожно гъбично заболяване, което се проявява с локални изменения на кожата или окапване на косата. За да се предотврати появата на това заболяване, е необходимо домашният любимец периодично да се води на ветеринар.

Възможно е и заразяване с глисти, които могат да станат причина за появата на хелминтоза у човека. Яйцата на глистите се отделят заедно с фекалиите. Трябва да се знае, че домашните животни могат и да не боледуват, но личинките на глистите могат да попаднат по кожата на ръцете, а оттам – в устата и стомашно-чревния тракт. Важно е да се разясни на детето необходимостта от това ръцетеда се измиват добре. Най-добре е то да се научи да го прави още от най-ранно детство. Хелмитозата може да предизвика симптоми като: болки в корема, сърбеж в аналната област, безапетитие.

Бяс – най-опасната инфекция, която може да пренесе животно. Заразата се предава при попадане на животинска слюнка върху повреден участък от кожата на човека. Заболяването протича бързо и остро. Нанася поражения на нервната система и може да доведе до смърт.

Важно е да се прилагат навремени ваксинации на домашните животни, особено ако те периодично контактуват с бездомни улични животни. Ако дете е ухапано от животно, нужно е своевременно да се посети болнично заведение, където ще се вземат спешни мерки по профилактика и лечение. Заболяванията, които се пренасят от животни са многобройни, но да се възпрепятства общуването на детето със заобикалящия го свят е невъзможно. Необходимо е детето да се приучи от най-ранна детска възраст да съблюдава основни правила за лична хигиена.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

No Comments on "Домашните животни и инфекциозните заболявания"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>