Контрацепция след раждане

657 0

Изборът на подходящ метод за контрацепция след раждане е отговорна задача. Обичайно жената се решава да роди следващото си дете след година или две. Преди години се смяташе, че бременност по време на кърмене не е възможно да настъпи. Това обаче съвсем не е така. Има случаи, в които кърмещи майки научават за нова бременност едва три месеца след раждането.

Защо настъпва бременност? Вероятността за оплождане на яйцеклетка през първите шест месеца след раждане на детето е незначителна, но само в случай, че бебето получава майчино мляко и не пропуска нощно хранене. Пролактинът е отговорен за кърменето и подтиска активността на половите хормони, отговорни за узряването на яйцеклетката и следователно  не е възможно да настъпи оплождане. Често след 8-12 седмици успешно кърмене, е възможно да настъпи лактационна криза при жената, което може да доведе до наличие на непланирана бременност.Тези жени, които са взели решение да не кърмят под каквато и да е причина, могат да забременеят повторно след 6-8 седмици след раждането.

Подходяща контрацепция за кърмещи майки

Приемлив и безопасен се оказва т.нар. бариерен метод, т.е. презерватив.

Продуктите на европейски производители са не само удобни за използване, но и достатъчно надеждни. Понякога използването на презерватив затруднява единия от партньорите. Какво се прави в този случай? Съществуват и други начини – химическа контрацепция, която се състои във въвеждане във влагалището, непосредствено преди полов акт,  на спермициден препарат (под формата на свещички, кремове). Според статистиката, вероятността от забременяване след използване на спермициди е по-висока, отколкото при използване на презерватив, но при спазване на правилата и инструкциите за употреба, те са достатъчно надеждни.

Много жени преди бременност са приемали хормонални противозачатъчни средства и след раждането искат да се върнат към обичайнните методи на контрацепция. Комбинирането на хормонални контрацептиви не са подходящи за кърмещи жени. Те могат да бъдат използвани от млади майки, които решават да не кърмят след раждане. Асортиментът от лекарствени препарати (контрацептиви) е богат. Трябва да се отбележи, че препаратите се назначават персонално от личния гинеколог.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

No Comments on "Контрацепция след раждане"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>