Мастопатия на гърдата – причини

813 0

Мастопатията е спътник на модерната жена. Днес рядко се среща жена, която да няма начални признаци на мастопатия. Сложният ход на заболяването все по-често завършва с пункция на кистата или премахване на засегнатия участък от млечната жлеза. Ето защо всяка жена трябва да знае честите признаци на мастопатия и възможностите за профилактика и лечение.

Какво е мастопатия?

Мастопатия – заболяване на гърдата, свързано с хормонален дисбаланс на тялото. При налична мастопатия, тъканта на млечната жлеза е неравномерно уплътнена. Основният признак, на който всяка жена трябва да обърне внимание и да реагира веднага , е болезнената млечна жлеза в период от едва-две седмици преди менструация. Болезнеността нарства от цикъл до цикъл и често възпрепятства работоспособността и почивката на жената. Мастопатията може да се прояви в пролиферативна и непролиферативна форма. Формата на мастопатия може да се определи след провеждане на специализирано изследване. Пролиферативната мастопатия увеличава риска от три да пет пъти болестта да прерасне в раково заболяване на млечната жлеза.

Мастопатията е огледало, което отразява общото здравословно състояние на жената. Гръдната тъкан е чувствителна към т.нар. „хормонални промени“, които започват с навлизането в пубертета и спират известно време след менопаузата. Причината за появата на мастопатия са различни: – заболявания на яйчниците; нарушена функция на надбъбречната жлеза, хипофиза, задстомашна жлеза, щитовидна жлеза.

Причини за мастопатия

Една от основните причини, която може  да предизвика развитието на мастопатия, е аборта. И това е разбираемо. След като жената забременее, тялото започва подготовка за раждане. Млечната жлеза започва своята подготовка за бъдещо кърмене. И изведнъж всички тези действия грубо се прекъсват от аборта. Организмът не прощава подобна шега.

Сексуалното въздържание също може да предизвика появата на мастопатия. Така че към профилактиката на заболяването може да се препоръча воденето на нормален полов живот или още по-добре – бременност и кърмене.

От първостепенно значение е наследственият фактор, като на първо място е наличието на доброкачествени и злокачествени заболявания у роднини по майчина линия. Стресът е една от водещите причини и основен фактор за възникване на мастопатия.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

No Comments on "Мастопатия на гърдата – причини"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>