Цветотерапия на д-р Бах

1948 0

Цветята са широко използвани в медицината. Жълт кантарион, лайка, божур… официално са включени в регистъра на лечебните растения.

В началото на 20-ти век английският лекар и учен Едуард Бах разработва метод – цветотерапия – който се основава на психологическо въздействие.

Подобно на Хипократ и Парацелз, Бах счита, че е необходимо да се лекува пациента, а не конкретното заболяване. Според него, човек е в състояние самостоятелно  да разработи механизъм за собствено лечение, като включи определени свои вътрешни ресурси.

„Болестите, особено хроничните – пише Бах в своята книта „Излекувай себе си“ – са следствие от психична дисхармония. Те се появяват, когато има наличен конфликт между физическото ни „Аз“ и чувствата и желанията на нашето висше „Аз“.

Бах се занимава с бактериология и хомеопатия, а през последните шест години от живота си е практикуващ селски лекар. През това време той се опитва да намери лечебни методи, които да са достъпни за всеки човек. Бах ежедневно търси растението – изцелител.

Особено внимание Бах обръща на цветята. И има защо! Цветотерапия отдавна се практикува в Древен Китай. Едуард Бах приготвя цветни есенции, всяка една от които е натоварена със специфична изцелителна функция. Но, за разлика от традиционните лекарства, тези препарати задължително трябва да въздействат не на физическа или биохимична област, а на психиката.

Бах разработва общо 38 подобни препарати. За тяхното приготовление той използва цветове само от растения, които са отгледани в естествени условия, известни са като нетоксични и не се използват от хората за храна, както и растения, които не притежават очевидни лечебни свойства.

Ако следваме теорията на д-р Бах, кантарионът способства за активна и безкористна служба на хората, кестенът помага бързо да се очистим от своите грешки и да се позовем на опита, зехтинът възстановява душевните сили, с дъба лесно ще елеминираме напрежението, върбата връща оптимизма и вярата в доброто…

Оказва се, че този метод  не е за пренебрегване. Лекарят е живял до 50-годишна възраст. Бил е на 30 години, когато са му поставили страшната диагноза – рак, а прогнозата за оставащите му дни живот не е била никак благоприятна – 3 месеца… През всичките тези години той е търсил алтернативно лечение не само за себе си, но и за хората. И го открива – именно цветотерапията! Изследователите вярват, че Бах е могъл да живее и по-дълго, ако напрежението от научната дейност не е довело до неговото физическо и психическо изтощение…

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

No Comments on "Цветотерапия на д-р Бах"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>